Status ‘risiko’ Covid-19 Macau ditarik balik: pegawai kesihatan
toto

Status ‘risiko’ Covid-19 Macau ditarik balik: pegawai kesihatan

Seorang pegawai kanan kesihatan Macau berkata pada taklimat petang Khamis bahawa apa yang disebutnya status “risiko” telah “ditarik” berhubung Result Sydney kemungkinan penyebaran komuniti Covid-19 di bandar, selepas latihan ujian besar-besaran (gambar, foto fail) pada hari Selasa dan Rabu telah mengembalikan semua keputusan ‘negatif’.

Pada hari Rabu, pegawai yang sama, Leong Iek Hou, telah menyebut salah satu sebab pihak berkuasa meneruskan langkah ujian lanjut, adalah untuk memastikan Macau “selamat” untuk pelancong dari tanah besar China.

Itu adalah di tengah-tengah harapan peningkatan dalam pengembara dan kumpulan individu, selepas pegawai tanah besar China menandakan pemulangan aplikasi elektronik untuk perjalanan ke Macau , dan untuk lawatan berkumpulan.

Penduduk Macau akan menjalani satu lagi ujian besar-besaran pada hari Jumaat Data Sydney dan Sabtu. Mereka juga telah melakukan saringan sendiri di rumah melalui kit ujian antigen pantas.

Perpindahan itu adalah hasil daripada beberapa kes baru-baru ini di kalangan penduduk Macau .

Cik Leong dari Biro Kesihatan menyebut semasa taklimat media Khamis oleh Pusat Respons dan Penyelarasan Novel Coronavirus, bahawa pihak berkuasa tempatan akan memantau keputusan ujian besar-besaran kedua, dan kemudian memutuskan sama ada sebarang langkah pencegahan memerlukan pelarasan.

Pada masa ini untuk menyeberangi sempadan Macau dengan Zhuhai, sijil ujian Covid-19 dengan kesahan 24 jam diperlukan. Langkah itu akan tamat pada penghujung Jumaat (4 November).

Peraturan ujian Covid-19 untuk pelancong yang berlepas ke tanah besar China dari Macau melalui penerbangan atau kapal juga telah diselaraskan awal minggu ini.

Berkuat kuasa dari 12 tengah hari pada 2 November, pengembara tersebut perlu memberikan bukti keputusan ujian ‘negatif’ dalam tempoh 24 jam selepas tarikh Togel HKG pensampelan, menurut Biro Kesihatan Macau. Pelarasan peraturan perjalanan ini adalah untuk memastikan tiada sesiapa di Macau secara tidak sengaja membawa virus Covid-19 ke tanah besar, kata Cik Leong dalam taklimat Khamis.